Moeilijke zaken

Wat zou je doen als je de wereld in één uur tijd zou moeten redden? 
“Ik zou vijfenvijftig minuten besteden aan het formuleren van het probleem en vijf minuten aan het oplossen ervan” 
Dit citaat wordt toegeschreven aan Einstein. Of dat nou wel of niet waar is vind ik minder belangrijk. Het heeft wél een direct verband met mijn werk. Ik denk dat het goed is om daar wat over te duiden.

Er zijn mensen die nog steeds denken dat ik de Nederlands kampioen Post-its plakken ben en voornamelijk met gekke ideeën voor de dag komt.
Soms laat ik mijn groepen Post-its plakken in een brainstormproces en ja, een ‘mooi’ idee is altijd de moeite van het delen waard.

In de afgelopen dertig jaar heb ik veel meegemaakt. Op het gebied van trainen van groepen: van medewerkers op de werkvloer tot en met CEO’s en wetenschappers.
Ook in het begeleiden van probleemoplossing is er genoeg om over te vertellen. Van problemen die optraden tijdens een broeierige moessonperiode, de verwaarding van een afvalstroom tot en met een rits in een hartkatheter. Inhoudelijk kan en mag ik daar vanzelfsprekend niet op ingaan.

Een zeer interessant onderdeel van mijn werk is het aanpakken van processen die moervast zitten. Doorbraak gewenst!
Door mijn onconventionele aanpak met behulp van creatieve werkvormen ga ik met mijn klant buiten het probleem staan om vervolgens naar binnen te kijken.

En inderdaad, daar komt Einstein om de hoek kijken met zijn beschrijving van het probleem. Je verandert alleen wat je waarneemt. Wat je niet ziet blijft zoals het is.

Niet zelden maak ik een eerste stap door bij het einde te beginnen. “Als je over je schouder kijkt en constateert dat het probleem is opgelost, wat zie je dan”

Diezelfde Einstein zou gezegd hebben: “Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.”

Reduceer een probleem tot begrijpelijke proporties. Daar verander je het probleem niet mee maar je verheldert wel de essentie.

Als jouw buikgevoel wordt getriggerd door de probleemdefinitie ben je ver genoeg. Al duurt dat vijfenvijftig minuten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.