Jeukt uw team?

De commissie komt samen. Of de baas geeft de afdeling HR opdracht of….“We moeten eens wat aan teambuilding doen” is de uitkomst van een jeukende situatie. Of een veenbrand in een nijpendere fase.

“Er is iets en kan het niet duiden”. Dat hoor ik zo vaak. Jeuk hebben en niet weten waar “The itch” , de jeukplek zit. In mijn business als creativity consultant is het niet alleen brainstormen wat de klok slaat. Creative teambuilding is ook zo’n product uit mijn goedgevulde werkvormen koffertje. Ik neem u graag mee in mijn werkwijze.

Het is altijd belangrijk om achteraan te beginnen. Achteraan? Ja, we (u en ik) vragen ons af hoe de situatie zou zijn als je het team hebt dat werkt zoals je wil. Een geoliede machine. Dát formuleren we. “A problem well-defined is a problem half-solved” wordt toegeschreven aan Charles Kettering, voormalig hoofd van GM research. Dus die goede vraagverheldering is erg belangrijk.

Als er dus iets drukt in uw team moeten we gaan ontleden. Uiteindelijk moet het team meer zijn dan de som der delen.

Dat ontleden begint op persoonlijk niveau. Met de Foursight assessment tool ga ik onderzoeken hoe de teamleden een uitdaging benaderen. Bedenk dat élk proces, ook in uw bedrijf, waar nieuwe ideeën bedacht moeten worden, om een meer of mindere creatieve aanpak vraagt. Grofweg kun je een creatief denkproces in vier fases opdelen: vraagverheldering, ideeëngeneratie, ontwikkeling en implementatie. Niet iedereen voelt zich in elk van deze vier fases als een vis in het water! Iedereen heeft zijn natuurlijke voorkeur . De een als ‘verhelderaar’ van vraagstukken, de ander als ideeënbedenker, een derde als ontwikkelaar en weer een ander doet niets liever dan dingen in gang zetten. In die natuurlijke voorkeur is iedereen dan ook op zijn best en bereikt hij of zij de hoogste resultaten.

Tijdens een pre- evaluatie zoomen we in op de resultaten die later in een teamdag gecombineerd worden. De teams krijgen op die dag inzicht (met behulp van de modellen van Tuckman en Lencione) in wanneer een team daadwerkelijk een team is en hoe je kunt herkennen in welke fase de ontwikkeling van dat team is. Ook een teambalans uit Foursight komt op tafel.

Met die wetenschap én de vooraf geformuleerde vraag gaan we vervolgens aan de slag om het team te bouwen. Letterlijk bouwen! Met de LEGO®  Serious Play® methode gaan we uit van het individu om vervolgens verder te bouwen aan het team dat we willen zijn. Dat wordt gefilmd en tot actie gebracht in een verzilveringssessie. Een Plan Do Check Act geeft u handvaten voor een vervolg van de ontwikkeling van uw team.

Dus… geen bomen slepen of samen koken maar op een effectieve manier werk maken van een team zoals u dat wil zien. En zo zien we dat graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.