Problem solved!!!!

Zo’n tegeltjeswijsheid als: “Wanneer was het de laatste keer dat je iets voor de eerste hebt gedaan” zet, als het goed is, je denkproces in werking. Nadenken over dingen die er al zijn of geweest zijn en vóórdenken over dingen die in de toekomst liggen.

Hoe vaak bent u in de afgelopen weken of maanden gestruikeld over dat ene ding dat maar niet opgelost wil worden. Uitstelgedrag of gewoon geen oplossing hebben?

Zo’n dingetje kan lelijk irritant worden en het lijkt alsof de tijd het alleen maar groter maakt.

Nee, we gaan niet de ploeg bij mekaar roepen om tijdens de ‘vrijmibo’ eens even allemaal een idee te roepen. En dat volgend op de uitspraak: “Dit is het probleem”. Geen goed plan.

Een creatief denkproces is wat u nodig heeft. Pak dat niet zo zwaar als het klinkt.

Alles wat je waarneemt kun je veranderen. Wat je niet ziet verander je niet. Het begint dus inderdaad met waarnemen. Beschrijf uitvoerig, en dan bedoel ik écht uitvoerig tot op het ogenschijnlijk onnozele af, wat u waarneemt. Als u ziet dat, laten we zeggen een machine met tien schroeven aan de rechterzijde bij elkaar wordt gehouden dan beschrijft u dat. En maak in geen geval de opmerking dat dat toch logisch is. “Je gaat het pas zien als je het door hebt” zei Johan Cruijff

Je kunt dus kijken maar niets zien. Dat is het verschil tussen waarnemen en kijken. Secuur waarnemen.

De fase die daarop volgt is je proberen voor te stellen hoe de situatie is als het probleem zich niet meer voordoet. Visualiseren. Durf te dromen!

Vervolgens ga je de vraag stellen hoe die gewenste situatie te realiseren is. Stel die vraag als een enkelvoudig probleem. Dus niet te breedsprakig.

En dan kunnen we losgaan met het bedenken van ideeën. Daarbij geldt een aantal spelregels. Iedereen moet dat duidelijk gemaakt worden.

  • Ga voor kwantiteit (divergeren) in de eerste fase van het brainstormproces. Indikken en selecteren (convergeren) komt later.
  • Stel je oordeel uit in de fase van divergentie. Sta geen “Ja, maar” toe
  • Geen stars en stripes. Er is niemand die op basis van functie of hiërarchische plaats een doorslaggevend oordeel mag geven.
  • Aandacht voor absurde ideeën. Lach niets weg!
  • Lift mee op ideeën van anderen. Jatten mag!
  • Spreek de heilige regels van discretie en privacy af: “What happens in Vegas stays in Vegas”

Na het brainstormproces hebben we een hoeveelheid aan ideeën. Dan is het zaak om in te dikken, de meest veelbelovende eruit te kiezen en te gaan ontwikkelen. Daar zijn veel technieken voor. Tip daarbij is om een idee te zien als een klein stekje dat veel lucht, water en mest nodig heeft.

De volgende keer dat u geconfronteerd wordt met dat irritante dingetje dat maar niet opgelost werd krult uw mondhoekje hopelijk. Problem solved!!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.