Waarnemen

In de afgelopen week mocht ik een organisatie (coöperatie) in veevoeder trainen. Salesmensen, marketingmensen, leiders, productie-, nutritie- en logistiekmedewerkers.

Maar allemaal met een sterke affiniteit met de boer. Vanzelfsprekend. Misschien zou je verwachten om een groep behoudende, conservatief, agrarisch denkenden aan te treffen maar niets was minder waar.

Enthousiaste en bevlogen cursisten die smulden van de effectiviteit van creatieve denkprocessen.

Afbeelding geplaatst met toestemming van Dhr. Joppe Spaans van Poly Products

Wat me opviel was de bereidheid om compleet van het pad af te wijken zonder daar meteen van om te vallen. Ik noemde het voorbeeld van leeg terugkerende containers. Er is iets op gevonden om die te produceren zoals klapkratten, u weet wel waar je de boodschappen in doet. Subliem idee en sterk kostenbesparend. Je stapelt er gewoon vier op elkaar. De waarneming die gedaan is bij die container is, behalve dat hij leeg is, een stalen frame dat dezelfde vorm houdt. Als je daar de simpele creatieve grondregel “What if, how else” tegenaan legt, kom je al snel tot een vervormbaar frame met als gevolg de klapkrat.

Zo kwamen we met de veevoeder mensen uit om te denken aan een opblaasbare silowagen. Waarom niet?

Overigens staat een silowagen stil, althans de silo. Als ik nou wat jat van een cementvrachtauto, waarvan de opslagtank ronddraait, dan kan ik misschien onderweg voer malen…

Het probleem met waarnemen is het waarnemen… We denken dat we bepaalde  dingen waarnemen maar we kijken alleen. Waarnemen is zorgvuldig onderzoeken én benoemen wat je ziet. Stel je eens voor dat je door een bovenraampje vanaf een ladder een koeienstal inkijkt. Je moet voor de radioluisteraar een volledige beschrijving maken van wat je ziet om zo een betrouwbaar en levendig beeld te creëren. Dát is waarnemen en weergeven. Alleen wat je waarneemt kun je veranderen.

Appel of Appel-sien?

De sinaasappel die we in deze blog zien is vierkant. Iemand heeft waargenomen dat die andere allemaal rond waren. Daarbij werd geconstateerd dat er allemaal lucht tussen de vruchten zit als ze vervoerd of opgeslagen worden. Een bezoekje aan de sinaasappelontwikkelaar kan leiden tot dit vierkant exemplaar. En is deze appel een appel of een
appel-sien?

Zo schreef ik jaren geleden al over een paarse tomaat tegen hoge bloeddruk. Als ‘life sciences’ in Zuid-Limburg nou eens op de koffie gaat bij de ‘Agri community’ in Noord- Limburg dan kunnen wie die handdruk misschien wel maken.

Samen een dagje waarnemen. Wat wil ik daar graag bijzitten. Ik neem de Sinas- appeltjes wel mee!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.