Airbags als waterkering

We bedenken vaak ideeën vanuit de positie dat er iets opgelost moet worden. „Prakkezere kump van erm luuj”, zeiden ze in de crisistijd. Een oplossing bedenken komt van arme mensen.

Maar we zitten ook wel eens met een gebouw of een product dat geen nut meer heeft of dat alleen maar gebruikt wordt voor het oorspronkelijke doel waarvoor het bedacht is. Een paperclip – in de huidige vorm in 1927 ontwikkeld door George F. Griffiths – is bedoeld om blaadjes bij elkaar te houden. Vorm volgt functie. Maar als we dit principe omdraaien – functie volgt vorm –, dan krijgen we een massa aan toepassingen, variërend van kerstballenhanger en boekenlegger tot haarspeldje.

We bedenken, in het geval van fysieke zaken, iets als vertaling van een idee of een probleem. Vorm volgt functie is sinds het begin van de twintigste eeuw een principe in de moderne architectuur en industriële vormgeving. Het ontwerp van een bouwwerk of product is gebaseerd op de functionaliteit van het latere gebruik. Deze filosofie werd geïntroduceerd door de architect Louis Sullivan.

Vorm volgt functie dwingt ons in het functionele, rationele en functie volgt vorm dwingt ons in het creatieve. Wat zou u met het product dat u maakt of verkoopt of de dienst die u aanbiedt nog meer kunnen doen?

Ik ben ervan overtuigd dat we met deze denkwijze nog veel kunnen vinden wat we nu laten liggen. Ik weet natuurlijk niet wie mijn lezers zijn, maar als het politici, ondernemers, wetenschappers, de industrie en de lefgozercommunity zijn, dan zou ik ze deze uitdaging eens willen voorleggen. Verzamel een groep creatieve toppers, geef ze (financiële) middelen, gereedschappen én een missie. Een schier onmogelijke missie.

Onderbroek

Zou je een wasmachine kunnen bedenken die werkt met geluidsgolven in plaats van water en zeep? Of misschien kan het wel met het gebruik van luchtstromen. Je onderbroek schoon in een zucht! Hoe zouden we buurtwater lokaal kunnen zuiveren en hergebruiken? Wat kunnen binnenvaartschepen meer dan alleen vervoeren? Kunnen ze ook bewerkingen doen terwijl ze varen? Kunnen ze fruit laden en er onderweg jam van maken? Kunnen we de techniek van airbags gebruiken om als (Maas)waterkering te dienen?

Een aantal jaren geleden is er tijdens het Koersvast-programma van de provincie Limburg regelmatig een dergelijke forced connection (onlogische verbinding) voorbijgekomen. Zoals het biobietenbakje: een om-potje voor bloemen en planten gemaakt van afvalpulp uit de bietenindustrie. Tijd en/of financiële middelen verhinderen soms doorontwikkeling. Ik denk dat we als maatschappij, met aan onze zijde de overheid, eens wat minder braaf moeten zijn en écht buiten de lijntjes moeten gaan kleuren. Limburg: het Silicon Valley van Europa…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.