Ideeënseks

“If at first an idea is not absurd, then there is no hope for it,” zou Albert Einstein gezegd hebben. Als ik met deze mededeling (Als een idee in eerste instantie niet absurd is, dan is er geen hoop) een brainstorm start dan is er een gerede kans dat ik door deze of gene op de plaats wordt gezet met de allesvernietigende mededeling dat ‘Alles goed en wel is maar dat we onze tijd niet moeten verdoen met flauwekul.’Ik ga dan uitleggen dat Alex Osborn in de dertiger jaren van de vorige eeuw door juist die opmerkingen gekomen is tot de ontdekking van brainstormen. Later heeft hij met Sid Parnes het CPS model (Creative Problem Solving) ontworpen.

Als de bezwaarmaker dat snapt en meegaat in het proces is het belangrijk om hem te laten ervaren wat het is om een goed idee te bedenken. Ik geef dan graag een duwtje naar het ‘briljantste’ idee van de dag. De euforie van het bedenken van ideeën stimuleert de creatieve flow. Pas dan begrijpt iemand dat die absurde ideeën uiteindelijk leiden tot innovatie. We hebben dus vooral lef nodig. ‘Ideeënseks’ is het versmelten van meerdere ideeën tot weer een nieuw idee. Wat voor metaforen roept dat woord bij u op en hoe kunnen we dat plaatsen in een brainstorm? Lust, liefde, vreemdgaan…

Vreemdgaan! Dat is bij ideeënseks erg belangrijk. We hebben de neiging om bij de oorsprong te zoeken. Om Einstein nog eens te citeren: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.” Vreemdgaan dus en het lef hebben om écht vreemd te gaan. Outside of the box! Er wordt wel eens gezegd dat in de natuur alles is (of wordt) opgelost. In creatieve denkprocessen maken we van die wetenschap gebruik. We noemen dit Biomimicry (In het Grieks is ‘bios’ leven en ‘mimesis’ imiteren). De wijze waarop de natuur zaken oplost, gebruiken we dus als input om onze eigen uitdagingen aan te pakken. Zo is de zool van een kattenpoot gebruikt om het profiel van een autoband te ontwerpen, de structuur van haaienhuid werd geïmiteerd door Speedo om er razendsnelle zwempakken mee te maken en het kleefkruid was de inspiratie voor Georges de Mestral om rond 1955 op Velcro (wij noemen het ook wel klittenband) patent te nemen. Velcro is een samenstelling van ‘velours’ (fluweel) en ‘crochet’ (Frans voor haakje).

Terug naar u. Bent u alle schaamte voorbij, dan is het goed om de gekte in te gaan om een knelpunt aan te pakken. Doe dat niet door, als u met uw medewerkers een brainstorm start, vanaf de hoogste springplank in het koude water te springen. Laat iedereen eens een teentje in het bad zetten om te voelen hoe het is. Begin met een simpele oefening die iedereen aandurft. Stel uitdagingen als: ‘Hoe kunnen we de wachttijden op vliegvelden verminderen?’ Of ‘Bedenk nieuwe ideeën om kinderen ertoe te bewegen dat ze superblij zijn als ze drie keer per dag twee minuten hun tanden mogen poetsen.’ Alleen nieuwe ideeën vragen! Op die wijze zal uw groep, net als met een warming up bij een hardloopwedstrijd, de spieren los maken. De creatieve spieren. De gekke ideetjes zijn daar immers niet zo’n ramp. Lekker veilig. Van Haha naar Aha. Dus ideeënseks en lef! Wie kan daar nou “nee” tegen zeggen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!