In 2004 was ik op mijn eerste CPSI (Creative Problem Solving Institute) studieweek in Buffalo USA. Ik had het voorrecht om enkele workshops van de legendarische Dr. Sid Parnes (overleden in 2013) te mogen bijwonen.

Sid heeft samen met Alex Osborn (de bedenker van brainstorming) de basis gelegd van de hedendaagse creatieve denkprocessen. Zij hebben het zogenaamde CPS (Creative Problem Solving) model bedacht en in open source gelanceerd.

Wereldwijd wordt deze methodiek nog steeds (weliswaar geëvolueerd naar CPS Thinking Skills) omarmd en alles wat erna komt is in feite een derivaat van CPS.

De lessen van Sid waren, ondanks zijn gevorderde leeftijd, bevlogen en krachtig. Ik kwam er altijd als een “Duracell konijntje” vandaan, vol energie!

Het vakgebied van creatief denken is moeilijk te duiden en dus vroeg ik professor Parnes in een van de lessen hoe we de mensen, en dus ook u, duidelijk konden maken wat het belang en vooral wat het effect is van creatieve processen.

De wijze woorden van Parnes zal ik nooit vergeten: “Don’t try to sell a tree to anyone, plant a seed”: probeer niemand een boom te verkopen maar plant een zaadje.

En zo doe ik het nog steeds. Mensen verleiden om deel te nemen aan het proces. Dán zien ze de effecten en zijn ze bereid om zaadjes te planten die na goede verzorging opgroeien tot de allerbeste ideeën.
Dat geldt natuurlijk ook voor de mensen in uw bedrijf of organisatie waarvan u niet zeker weet of ze “in” zijn voor deze systematieken: verleid ze!

Ik zou u dus ook heel graag willen verleiden om met mij te zaaien…..en te oogsten!!!

Kijk op www.sjraputs.nl

Mail naar sjra@sjraputs.nl

Bel 06-21540864