Stel u wil een dezer dagen eens flink de wind onder uw stoffige afdeling, bedrijf of organisatie blazen. Problemen oplossen, toekomstvisie ontwikkelen, efficiënter gaan werken. Altijd wel een reden om het kussen eens flink op te schudden. Hoera we gaan een brainstorm organiseren.

Want: “We doen al té lang wat we doen, er komen geen nieuwe ideeën, we moeten innoveren…”

Samen brainstormen wordt vaak ingezet als een laatste redmiddel om de vastgeroeste wagons weer aan het lopen te krijgen.

Bedenk dat die roest oorzaken heeft en de neiging tot veranderen absoluut weerstand zal oproepen. Oorzaken van die angst om te veranderen kunnen divers zijn.

 • Angst voor het verlies van controle
 • “Er komt erg veel op ons af”
 • “Dit is wel een erg grote en onplezierige verrassing”
 • “Alles” lijkt in een keer anders te worden”
 • “Kan ik de nieuwe situatie wel aan met mijn competenties?”
 • De nieuwe realiteit vormt een bedreiging
 • Etc. Etc…

Een brainstorm die niet begeleid wordt en waarbij geen duidelijke spelregels zijn afgesproken zal eindigen in een donderstorm. Een donderstorm van oordelen veroordelen, vooroordelen en krampachtig vasthouden aan wat er nu is met als gevolg: weerstand! U kunt in dat geval beter niet beginnen aan een brainstormsessie…

Wat zijn simpele dingen die u wél kunt doen?
 • Zorg dat u verschillende fases in de brainstorm (onder)scheidt.
 • Vraagverheldering: zorg voor een zeer goed geformuleerde vraag die de werkelijke “jeukplek” van uw probleem helemaal weergeeft. De vraag die u stelt moet “voelbaar” zijn in de zin dat hij uitnodigt om écht nieuwe ideeën te bedenken.
 • Het is belangrijk dat u probeert te visualiseren wat de nadelen van de huidige situatie (ook in toekomstperspectief) en de voordelen van een mogelijke nieuwe situatie zijn.
 • De divergerende fase is de ronde waarin we ideeën gaan bedenken: we geven geen oordeel en produceren zoveel mogelijk ideeën. Maak de deelnemers duidelijk dat hun oordeel over ideeën moet worden uitgesteld tot de convergentiefase (zie volgende bullet). Dát is de fase waarin we gaan kiezen. Uitstel van oordeel is dus geen afstel.
 • Convergerende fase: we gaan uit de oogst aan ideeën op basis van “buikgevoel” de beste kiezen. Hier zijn verschillende tools voor voorhanden.
 • We gaan vervolgens concepten bouwen met de gevonden oplossingen

  Deze exercitie kúnt u natuurlijk zelf doen. Wilt u écht meters maken in het oplossen van uw probleem en écht andere ideeën bedenken huur dan een professional in die weet hoe deze processen optimaal moeten verlopen. Uw brainstorm wordt geen donderstorm maar een goed geoliede ideeëngeneratie sessie. En daar was het toch om begonnen?
  info@sjraputs.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.