What if, how else

Natuurlijk kan ik hele dagen vertellen over het begeleiden van en trainen in creatieve denkprocessen.

Soms vraagt iemand wel eens om een simpele handgreep om creativiteit toe te passen.

Een eenvoudig hulpmiddeltje dat ik meegenomen heb toen ik de eerste keer naar Amerika ging om een weekje te gaan studeren op CPSI (Creative Problem Solving Institute) is even simpel als doeltreffend. Als je bij alles wat je doet de twee simpele vragen beantwoordt: “ What if én how else” ben je er eigenlijk al.

What if: “ stel je voor dat datgene wat je nu doet of tot nu toe gedaan hebt niet zou doen, hoe (how else) zou je het anders kunnen doen. Bedenk vervolgens twintig varianten of alternatieven. Ik raad je aan om inderdaad te proberen er twintig (en nog liever dertig of meer) te verzinnen. De eerste tien zijn namelijk voor de hand liggende alternatieven. Het zogenaamde laaghangende fruit. Daarna moet je gaan zwoegen om er nóg eens tien te vinden. Maar dán vind je de lekkerste meest zongerijpte stukjes zoet fruit: de beloning voor het pijnigen van je hersens.

Een voorbeeld:

Stel je moet een verslag maken waarvan je zeker weet dat de ontvangers het lezen.

 1. Ik kan het verslag schrijven zoals ik dat altijd al deed
 2. Een stripverhaal van maken
 3. In een korte roman schrijven
 4. Een toneelstukje schrijven
 5. Een blog maken
 6. Een persbericht uitgeven
 7. Twintig tweets uit laten gaan
 8. Een Facebookpagina maken
 9. Een website met alle verslagen maken
 10. Een Instagramverslag maken
 11. Een speurtocht naar alle onderdelen van het verlag organiseren
 12. Het verslag op muziek zetten en een concert ervan maken
 13. Het verslag presenteren bij elke gang van een dineetje
 14. Een yogaklas organiseren en het verslag spiritueel tot de ontvanger laten komen
 15. Het verslag laten schrijven door de zesde klas van de lagere school
 16. De geluidsopname van de hele vergadering toesturen
 17. De hele vergadering filmen en er een spannende trailer met hoogtepunten van maken
 18. Het verslag een week lang in stukjes toezenden zodat het “behapbaar” is
 19. Het verslag toesturen in de vorm van en deurposter voor op je WC
 20. Het verslag toesturen bij een ontbijt afgeleverd aan de deur

Geloof me: als ik er voor ga zitten bedenk ik er nog wel wat. Weet jij er nog een paar?

Laten we eens gaan oefenen met drie uitdagingen:

Uitdaging 1

Bij de Efteling lossen ze die vervelende wachtrijen op door het inzetten van acteurs die het publiek vermaken. Bij de kassa’s in de supermarkt is wachten ook al niet leuk. We doen het dus niet goed zo. Als we het anders zouden doen dan we het nu doen, hoe zouden we het dan kunnen doen: What if, how else” Bedenk twintig manieren waardoor het wachten niet meer vervelend is. Laat ze achter in een reactie zodat we op elkaar kunnen reageren met nieuwe ideeën

Uitdaging 2

Het fileprobleem is groot en wordt steeds groter. Spitsrijden, rekeningrijden zijn al enkele oplossingen. We doen het dus niet goed zo. Als we het anders zouden doen dan we het nu doen, hoe zouden we het dan kunnen doen: What if, how else” Bedenk jij er ook nog wat? Laat ze achter in een reactie zodat we op elkaar kunnen reageren met nieuwe ideeën.

Uitdaging 3

Bejaarden komen door afnemende zorg steeds meer in de verdrukking. Er is geen tijd en geen geld om de ouden van dagen die zorg te geven die ze verdienen. We doen het dus niet goed zo. Als we het anders zouden doen dan we het nu doen, hoe zouden we het dan kunnen doen: What if, how else” Bedenk twintig alternatieven

Laat ze achter in een reactie zodat we op elkaar kunnen reageren met nieuwe ideeën

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.