Machiavelli zei het al…

Rond 1513 schreef de Italiaanse (Florence) diplomaat, politiek filosoof, militair strateeg, historicus, dichter, toneelschrijver en humanist “Il Principe”.

Een van de stellingen die Machiavelli poneert gaat over mensen die innoveren en de weerstand die ze ervaren.

“Niets valt zo moeilijk te organiseren, niets maakt zo weinig kans op succes, niets is zo gevaarlijk bij het doorvoeren ervan, als vernieuwingen. Wie zich daarvoor inzet, maakt zich allen die van de oude situatie profiteerden tot vijanden – terwijl hij op weinig enthousiasme mag rekenen bij hen die uit de nieuwe toestand profijt zouden kunnen halen. Hun lauwheid spruit voort, enerzijds uit vrees voor de tegenstanders die zich op statuten en tradities kunnen beroepen; anderzijds uit het feit dat mensen over het algemeen achterdochtig zijn en nieuwigheden nooit echt vertrouwen voordat zij er beter van zijn geworden. Bijgevolg zullen allen die tegen veranderingen gekant zijn, bij elke gelegenheid fanatiek ten aanval blazen, en zullen de voorstanders liever de kat uit de boom kijken. Met als resultaat dat de positie van de vernieuwers en hun medestanders altijd gevaar loopt”.

(Il Principe 6,5; bewerking van Gaby vanden Berghe)

Welbeschouwd is er nog niet veel veranderd als we in onze eigen (werk)omgeving kijken. Mensen hebben weerstand tegen vernieuwingen uit angst voor veranderingen. Ze houden liever vast aan wat ze hebben om niet de poten onder hun eigen stoel vandaan gezaagd te zien worden. Alles niet in dienst van de vooruitgang, de innovatie.

Die weerstand kunnen we doorbeken door de tegenstanders én de voorstanders de voordelen te laten zien van dynamische creatieve denkprocessen. Dát is wat Creative Brainworks doet. Dáár zijn we goed in.

Neem de eerste stap dan krijgt Machiavelli uiteindelijk misschien toch nog ongelijk…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.